7 Mart 2012 Çarşamba

KADINA DAİR



Bugün Dünya Kadınlar Günü. Ben yaşadığım topraklarda gün geçtikçe artan kadına şiddet durumunun değişmesini çok istiyorum. 8 yaşında bir kızım var. Onun geleceği için  bu konuda endişe duymak istemiyorum. 


Cinsiyetlendirmediğimiz Tanrı'nın  içten içe erkek olduğunu hanginiz düşünmez ki? Güçlü olan ve yöneten hep erkek ve bunu kabullenen kadın. 


Tarihsel süreç ile ele alırsak; geriye gidip kadın erkek arasındaki bu ayrışımın ne zaman başladığını düşünmenizi istiyorum. 
Tespitim şu:
Göçebe yaşayan Türklerde kadının yeri şimdikinden farklıydı.  Kadın obasının veya yörüğünün başı olan erkeğiyle birlikte en önde yer alır ve savaşırdı.  Çünkü toprak sahibi olmayan erkek kadınla eşit şartlardaydı.  Ne zaman ki yerleşik düzene geçilip toprak ağalığı başladı, herşey değişti.



Toprağın sahibi herşeyin sahibiydi artık. Kadın- Erkek arasındaki eşitsizlik bu hiyerarşik düzenle başladı. Gücü olduğuna inanan erkek, kadını o zaman arkasına itti. Ve hala da itmekte. Bunun eğitimle, sosyal statüyle, yaşanmışlıklarla, yöresellikle veya kültürle bir ilgisi yok.



Neden kadınların  sözle, dayakla, tehtitle, tacizle, baskıyla şiddete maruz kaldığı ile ilgili düşündüğümde ulaştığım ilk sebep, benlik ve sorumluluk duygusuyla baskı altında tutulmuş erkeklerin, yaşadığı her  gerilimden hıncını alma aracının kadın olduğudur.  Dolaylı olarak da çocuklardır.  


Şiddet gösteren erkeklerin de birer kadın tarafından büyütüldüğünü düşününce de kızmamak elde değil. Erkek çocuk annelerine burada daha çok iş düşüyor. Toplum içinde erkeğe biçilen rolün, ta başlangıçta annesi tarafından yerleştirildiğini unutmamak lazım. Her ne hikmetse 2.plana atılan kadınlar, doğurdukları erkek evlatların da başka kadınları ezmesine zemin hazırlıyorlar..


Ne zaman kadınlar aydın olur? Kendi mutsuzluklarının temize çekildiği erkek çocuklarını yetiştirmeyi bıraktıklarında..  Kum torbası veya stres giderme aracı olarak görülen kadınların neredeyse kadın oldukları için özür dilemek zorunda bırakıldığı bir dünya istemiyorum...



Bugün canım babamla kadınlar konusunu konuştuk. Kadınlar için yapılan yeni yasa değişikliklerine geldik. Ve tanıdığım erkekler içinde tek geçtiğim bu adam dedi ki:" Yasaların tümünü istersen kadınlar leyine değiştir, insanların kafalarını değiştirmediğin sürece faydasız...??!!!


Gelelim çözüm önerilerime; akıllı kadınlar birbirini bulur, çeker diye düşünüyorum.Yaşalmanın bana öğrettiği şeylerden biri de bu. Daha gençken ise farklı düşünürdüm. Ben hep erkek arkadaşlarımla daha iyi iletişim kuruyorum, kızlardan zarar görüyorum derdim. Kadınların birbirlerini çekememe durumu var tabii. Ama hayat deneyimleri artan kadınlar, yani erkekleri anlayıp kavrayan onlarla sorunlarını halleden kadınlar, çekememe durumunu bir tarafa bırakıp ortak sıkıntılarından aldıkları deneyimlerle biraraya gelir.



Bütün kadınlara şunu öğütlemek istiyorum. Her zaman birlikten kuvvet doğar. Yalnız hissetmemeli. Çemberinize katacağınız kadın dostlar sürekli sıkıntılarından bahseden,onu bunu suçlayan kadınlar olmazsa, hayat daha da güzelleşir. Tabii ki dertler de paylaşılacak fakat, sadece oturup ağlaşmak için değil. Çözüm bulabilecek paylaşımlar gerekli. Zaman kaybetmeden hem de. Sizi aşağıya çekecekleri değil, yükseltecekleri yanınızda tutun derim....


KADINLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN.....

4 yorum:

  1. Kadın, en son ne zaman unutuldu, ne zaman hatırlanmaz oldu, yoksa hiç mi hatırlanmadı… Hiç hatırlanmadan divanın o köşesinde doğdu, büyüdü, yaşlandı. Bu arada evler değişti, manzaralar değişti, yüzler değişti, ağıtlar gülüşler değişti, statüler değişti, makamlar değişti, örgüler gitti, kitaplar geldi, yazmalar gitti, saç boyaları geldi, her şey değişti, değişmeyen hiçbir şey kalmadı, yalnızca kadının yeri değişmedi, buna rağmen yine de hatırlanamadı…

    YanıtlaSil
  2. Canımsın..Biz birbirimizi hiç unutmayacağız ve kızlarımızın da unutmamasını sağlayacağız, buna çok inanıyorum, bize çok inanıyorum....

    YanıtlaSil
  3. Şiddetin, cinayetin, tecavüzün, adaletsizliğin dibine vurulan ülkemizde "kutlu" olsun kadınlar günü!

    YanıtlaSil
  4. Haklısın, kızgınız ama kızlarımız için ayakta dimdik duracağız hep birlikte, bu vahşilere karşı Buketciğim....

    YanıtlaSil