15 Şubat 2012 Çarşamba

DANTEL

"Cehennem başkalarıdır." diyor Sartre. En yakın dostum;  bu söz için "Ayet sayarım ben bu sözü" demişti. Ne kadar  haklı.


 "Şeytan da, cehennem de başkalarıdır" Yeryüzünde başkasının bir başkasına yaptığını Allah bile yapmaz kullarına da ondan.


Bir danteldir yeryüzü...


İnce ince örülmüş ağlardan oluşan hayatları barındırır üzerinde...Acılarla bir dantel gibi örülmüş insanların anlatıldığı kitaplar, şiirler, filmler en beğenilen, ödüller alan olmuyor mu hep ?..


İnsanoğlu bir de ödülle taçlandırır bu yaşanmışlıkları, alkış tutar bunu aktaranlara.


Vay be demediniz mi Sofi'nin Seçimi'ni izlediğinizde, Sefiller'i okuduğunuz da, Açlık'ı okuduğunuzda, İçimdeki Yangın'ı izlediğinizde,  Shindler'in Listesi'ni izlediğinizde, Gülünün Solduğu Akşam'ı okuduğunuzda,  Bir Zaman lar Anadolu'da,Sonbahar,Ruhlar Evi veya Sarhoş Atlar Zamanı'nı izlediğinizde, Garp Cephesinde Yeni Bir Şey Yok'u okuduğunuzda, Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni dendiğinde ve daha nicelerini....


Neler yaşamış bazıları, benimki de ne ki demediniz mi hiç?....


Savaşları, işkenceleri, cinayetleri, tecavüzleri, katliamları, sürgünleri yapan; ağaçlar, kuşlar, çiçekler, nehirler, dağlar, yağmur, kar, akrep, yılan, kaplan veya filler mi?


Rezil olmaktan başka herşey olanların tarihidir insanlık tarihi.....


Hem de ne için biliyor musunuz?


Güç için....


Bir taraf diğerinden güçlü olmasın, saltanatlar, keyifler bitmesin diye. Güçten korkan, elindekileri kaybetmekten korkmaya başlar. Güç sahipleri, ona yanlışlarını söyleyenden hep korkar. Açgözlülük ve doymak bilmemek de üzerine eklenince insanlık her türlü kötülüğü mübah sayar kendine.


En nihayetinde toprak değil mi herşeyi barındıracak olan? Sadece bir bez parçasına sarınılıp kavuşulan toprak.....


AÇIP ASR SURESİNE BAKARSANIZ; ASRIN ÜZERİNE YEMİN ETMEYİ GEREKTİRECEK KADAR YANLIŞLAR İÇİNDE OLAN İNSANLAR VE ASLINDA SADECE NE KADARCIK ŞEY YAPMALARININ YETTİĞİ BİR DÜNYA....





2 yorum:

  1. Nasıl da doğru! Ben de bir kaç gündür şu insanı elinde oyuncak eden "iktidar" üzerine düşünüyorum da...Ne menem bir şeydir, ona sahip olmak için neler neler yapılabiliyor. (Yüzüklerin Efendisi'ndeki yüzük işte!)
    Sartre'ın sözüne katılmamak elde değil.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Yüzüklerin Efendisi örneği çok yerinde ve akıllıca...Umarım çocuklarımız bizim kadar saf olmaz... Sevgiler:)))

    YanıtlaSil