29 Kasım 2011 Salı

RAZI DÜNYA

Şu sıra yılbaşı hazırlıkları var dört bir yanda.  Alışveriş merkezleri, çocukluklarında mahallelerine hiç Noel Baba uğramamış, ama her ne hikmetse, büyüyünce Noel Baba yapılmış adamlarla dolu...

Tek tek gözlerine ve elyaftan yapılmış sakallarına gözüm takılıyor. Gözleri başka, sakalları başka bir dilde konuşuyor. Sırf Onların gözlerindekini anlamak için, iyice bakıyorum yüzlerine.

Neşeli Hayat filmi vardı hani. O da bu konuya parmak basarak, bu garip sıkışıklığa mahkum, binlercesinden birinin hikayesini, traji-komik bir biçimde sunmuştu izleyiciye.

Akşam, iş bitiminde 2 otobüs, 1 minibüs değiştirilerek gidilen o evlerde, o mahallelerde, günden kalan tek bir şey olamaması, nasıl bir çelişkidir. Gürültülü müzik ve şıkır şıkır ışıklı o mağazalardan geriye, eve ne götürülebilir ki?

Geçenlerde bir tv programında izledim. Bu yıl ki Altın Portakal'da, en iyi belgesel ödülünü BEDENSİZ RUHLAR filmiyle alan, yönetmen Sabite Kaya, filmini anlatırken şöyle bir tespitte bulundu.

Belgeselde, fuhuş yapan kadınlarımız ele alınmaktaydı.. Programın sunucusu,  Sabite Kaya ile ayakta sohbet ediyordu. Zira bir önceki konukları  best model yarışmacısı gençler, arkadaki koltukları  işgal etmekteydi. Sunucunun,  kadınları fuhuş yapmaya neyin ittiği sorusuna yönetmen öyle bir cevap yapıştırdı ki küt diye, ama kim anladı bilinmez?

Sabite Kaya, 10 yıldır, fuhuş yapma sebeplerinde, değişim olduğunu vurguladı....Daha önceleri  gerekçe, ekonomik ve çaresizlikti dedi.  Kendileri veya birileri tarafından satılan kadınlar için şimdi durum farklıydı.

Yönetmen,  arkasında sıralanan gençleri de içine katan bir manevrayla stüdyoyu göstererek; " İşte bu sunulan ışıltılı hayat, ekonominin de önüne geçti." dedi. Genç bayanlar bu sunulan hayatta,  kendilerine de bir yer bulma umuduyla,  körpe bedenlerini satmaya kadar gidebilmekteydi.

Bu ışıltı içinde görünen güzel bayanların,  Muş'ta, Van'da, Antep'de, Trabzon'da yansıması bambaşka olabiliyor dedi.  ESKİDEN ÇARESİZLİK, AMA ŞİMDİ BAMBAŞKA BİR ARAYIŞ. Tabi ki önceleri de özenti sebebiyle evinden kaçan ve fuhuş batağına düşen kızlar vardı. Ama şimdi daha iyisini giyinmek, daha iyisinde oturmak, daha iyisini kullanmak amacıyla gelinen noktanın yüzdesi daha fazlaydı.

İnsanlar arasında eşitsizliğin olmadığı, RAZI OLMAYAN BİR DÜNYA umuduyla...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder