15 Aralık 2011 Perşembe

ORMAN PERİLERİNİN KORUSU


Büyük İskender Aristo'nun öğrencisiymiş. Bu büyük düşünürün kuşkusuz İskender'in hayatında, önemi büyük olmuş.

İskender'in yanı sıra, birçok ailenin çocuğuna da ders veren Aristo, Mieza'da 'Orman Perilerinin Korusu' adında bir okul kurmuş. Laf aramızda ben bu okulun ismini çok sevdim. Keşke hepimizin birer korusu olsa da, ben de bu ismi seçsem diyerek, konumuza dönüyorum.

İskender, Aristo'ya sevgisi ve hayranlığını öğrenciliğinden sonra da devam ettirmiş.

"Babama hayatımı borçluyum, Aristo'ya ise değerli bir hayat sürme bilgisini " diyen İskender, adamlarını onun emrine vererek dilediği gibi araştırma yapmasına olanak sağlamış. Hatta, Aristo'nun elde etmeye gücünün yetmeyeceği birçok değerli el yazmasını da ona sağlamış.

Dünyayı elinde tutacak güç ve iradeye sahip Büyük İskender, güngelir dünyayı keşfedecek ve insan düşüncesinde yeni bir dünya yaratacak dehaya sahip, felsefenin duayeni sayılan Aristo'ya, bir mektup yazar ve "Zapt ettiğim topraklardaki insanları, tahakküm altına alabilmem için, neler yapmalıyım diye sorar. Ve yapabileceklerini sıralar:

Ülkenin İleri gelen insanlarını;

1-Sürgüne mi göndermeliyim ?
2-Hapse mi Atmalıyım?
3-Kılıçtan mı geçirmeliyim?

Aristo' nun cevabı :

1-Sürgünde toplanıp, sana karşı başkaldırırlar.
2-Hapishaneleri militan yuvasına çevirirsin, kontrolden çıkar.
3-Kılıçtan geçirirsen, onlardan sonraki kuşak intikam hırsıyla büyür, tahtını sallar.

Çözüm olarak şu nasihati verir:

"İnsanlar arasına nifak tohumları ekeceksin, birbirleriyle savaşınca hakem olacaksın, ama anlaşmaya giden bütün yolları daima kapalı tutacaksın."

Bu nasihatlar neden bana, hiç yabancılık çekmediğim bir durum gibi geliyor? Ya size nasıl geliyor?....

Daha da acısı, hümanist olduğunu düşündüğüm Aristo'nun,   hem de hep yerleşmek istediğim topraklarda şahane işler yapmış ve okuluna ORMAN PERİLERİ KORUSU ismini koyacak kadar naif bir eğitimcinin, böyle alçakça bir hiyerarşinin fikirlerinin tohumunu atmış olması. Bu bir yalandır değil mi? yok yok dememiştir, yalandır, yalan????

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder